· 

Zelfkennis

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Nieuwsgierigheid naar ‘het waarom’ van je eigen mogelijkheden en onmogelijkheden leidt tot zelfinzicht. Dit inzicht in je handelen, denken en voelen helpt om je eigen gedrag te begrijpen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen verrassend weinig zelfinzicht hebben. Wie ze denken te zijn, komt niet overeen met hoe ze echt (willen of denken te) zijn. En de ontwikkeling van mensen houdt niet op als ze dertigers, veertigers, vijftigers enz. zijn geworden. Dat kan een probleem worden bij het vinden van de juiste baan of loopbaan. En het kan ook problemen veroorzaken in samenwerkingsrelaties op je werk of in de relatie met je partner.

 

Zelfinzicht krijg je door jezelf regelmatig een spiegel voor te houden. Het nadeel van ‘alleen in je eentje’ in de spiegel kijken is dat je nooit het hele plaatje te zien krijgt. Je mist altijd wel een stuk dat net even buiten beeld valt. Je zogenaamde ‘blinde vlek’. Een deel van je zelf dat er wel is, maar waar je je niet of minder goed van bewust bent, omdat je het helemaal niet of niet goed kunt zien. Het is dus belangrijk dat je meerdere spiegels gebruikt om zoveel mogelijk over je zelf te weten te komen.

 

Die spiegels zijn een metafoor voor bijvoorbeeld gesprekken met een coach. Iemand die op professionele manier en redelijk objectief aan jou je gedrag en overtuigingen kan terugspiegelen. Nog leuker en interessanter wordt het als dat in een groep gebeurd. Dan krijg je nog meer informatie over jezelf teruggespiegeld. Die informatie kun je dan eens van een andere kant bekijken. En je kunt eens vrij van gedachten wisselen over of jou manier van hoe je met problemen of andere uitdagingen in het leven omgaat, nog wel goed bij jou of de omstandigheden passen.